کاربردهای ازن در صنعت بسته بندی( گوشت، لبنیات ، تخم مرغ ، میوه ، سبزی و صیفی ، حبوبات و خشکبار، غلات، مایعات)
عبارتند از:
مزایای استفاده از ازن
• ضد عفونی سيستم انتقال ( لوله ها، تانک های ذخيره )خطوط CIP
• افزایش ماندگاری برای نگهداری میوه ها و صیفی ها
• کنترل میکروارگانیسم های بیماریزا نظیر قارچ ها، باکتریها ، ویروسها
• جلو گیری از انتشار و پخش ميکروارگانيسم ها عامل فساد از طريق هوا
• رفع آلودگی های خاک و جایگزین مناسب برای متیل برماید
• افزایش سلامت و نگهدار میوه ها و محصولات داخل سردخانه
• ضدعفونی لاشه های گوشت های قرمز و سفید با ازن
• کاهش بیماریها و حذف مواد شیمیایی و داروها
• عامل پیشگیری و محافظت از بیماری ها
• جلوگیری از شیوع بیماری های واگیر دار
• رفع اثر H2S از هوای محیط
• ضد عفونی دستکش و چکمه با آب محتوی ازن
• ازن در هوا موجب بلوکه شدن گاز اتيلن می شود
• رفع اثر مسمومیت در بستر و کاشت هیدروپونیک
• حذف باکتری هایی مانند سودو موناس،استرپتوکوک ، لژیونلا
• افزایش طول عمر نگهداری محصولات
• جلوگیری از کاهش ارزش خوراک، طعم و مزه میوه ها و صیفی ها
• بیشتر نگهداشتن نشاط و شادابی محصولات
• افزایش دوام محصولات در مقابل تنشهای محیطی
• کاهش استفاده از داروها و مواد گندزدا
• بهبود ته¬نشینی و جداسازی مواد جامد
• کمترین نیاز ممکن به تصفیه¬های شیمیایی
• ازن بعد از واکنش به اکسیژن تبدیل شده و پسماندی ندارد
• واکنش ازن با مواد هیچ نوع مادهی سمی تولید نمیکند
• در مقایسه با سایر مواد گندزدا سرعت عمل بیشتری دارد
• افزایش اکسیژن و بهبود کیفیت آب
• ازن بر طیف گستردهیی از میکروارگانیسم های مضر تاثیر دارد
• کاهش آمونیاک و نیترات از محیط
• قابلیت متحرک بودن سیستم ازن برای ضدعفونی کارخانه
کاربردهای ازن در صنعت بسته بندی( گوشت، میوه ، سبزی و صیفی ، حبوبات و خشکبار، غلات، مایعات) عبارتند از:
الف) ضدعفونی سطوح و ماشین آلات بسته بندی
ب) ضدعفونی محصول بصورت مستقیم
پ) ضد عفونی خود بسته بندی
پس از اتمام عمليات فرآوری، جهت شستشو و استريل خطوط توليد آب با غلظت بالای ازن پيشنهاد می گردد. در اين قسمت يک دستگاه ازن ژنراتور در نزديکترين مکان نسبت به مخزن نهايي نصب می گردد. ازن به صورت مداوم با غلظت بالا در آب تزريق شده و آبی با خاصيت استريل کنندگی بالا توليد نموده که می تواند باعث از بين رفتن باکتريها، قارچها و بيوفيلم ها، کاهش قابل توجهی در مصرف آب، حذف کليه محلول های شيميايي خاص اعم از پريسيدين، کلر، آب اکسيژنه و …، کنترل اتوماتيک و ثابت ماندن قدرت ضد عفونی کنندگی در طولCIP ، توليد و بهره وری در محل و عدم نياز به خريد و نگهداری مواد از ديگر مزايای استفاده از ازن می باشد.
کشت میکروبی وسایل و دستگاه های مورد استفاده در روند تولید و بسته بندی مواد غذایی مثل فرآورده های گوشت، شیر، سبزی و میوه و همچنین سطوح، سالنها، یخچالها و کانتینرهای نگهداری و حمل محصولات درکارخانه های صنایع غذایی، گوشتی، سوسیس و کالباس، لبنی و … نتایج بسیار مطلوبی را پس از ضدعفونی با آب ازن دار نشان می دهد. استفاده از گاز ازن در مراحل مختلف تولید و بسته بندی تا حد زیادی سبب کاهش آلودگی میکربی و افزایش کیفیت و زمان ماندگاری مواد غذایی می گردد.
Integrated into any aqueous operation, dissolved ozone can be used for direct contact sanitation on fruits, vegetables, raw and ready-to-eat (RTE) meat and poultry, fish, & eggs. Ozone is an approved antimicrobial food additive (including organic), so it can be simultaneously applied at any time during processing on the product and equipment. Ozone effectively kills all known food and human pathogens, including E. coli, Listeria, Salmonella, Staphylococcus, Campylobacter, Pseudomonas, Aspergillus, Brettanomyces, Trichophyton, Bacillus, Adenovirus, and Norovirus.
Benefits include:
Improved shelf life
Improved product color, appearance and taste
Reduced product spoilage
No additive labeling required
Ozone is an FDA, USDA and USDA Organic approved antimicrobial food additive. For application control, gaseous ozone is dissolved in cold water to create “ozone-enriched cold water” which is commonly referred to as aqueous ozone. Aqueous ozone can be utilized at several points of the process, depending on the commodity. Aqueous ozone can be applied as a low pressure spray, either with fixed spray bars or with a hand sprayer; it can be added to flume water and sent to drain or recirculated; it can be used for recycling moderately clean water for some processes